2020-04-20
De eerste boeken zijn verstuurd!

Vorige zomer stuurde ik drie Vlaamse uitgeverijen het manuscript van "Oceaanwees" als "introductie". Met die bundel kortverhalen hoopte ik aan te kunnen tonen dat het me menens was wat schrijven betreft.

Ik voegde er ook de inhoudstafel van "Gebeten" aan toe, met een beschrijving van de inhoud van het boek. Ik legde uit dat het manuscript een work in progress was, maar dat ik van plan was het op 20 mei 2020 voor te kunnen stellen op een boekpresentatie (toen was er nog geen sprake van het Coronavirus; die voorstelling op 20 mei gaat uiteraard niet door).

Geen enkele van de drie uitgeverijen toonde interesse. Ik besloot het boek dus in eigen beheer uit te brengen. Het manuscript kwam tot stand in verschillende iteraties, waarbij ik twee POD-services uitprobeerde: CreateMyBooks.com en Blurb.com. Vooraleer ik een eerste oplage liet drukken voor verkoop, liet ik vier proefleesversies drukken:

Proefleesversies "Gebeten"

Proefleesversies "Gebeten" eerste pagina

De eerste proefleesversie was er eentje met een "dust jacket". Ik liet op op 3 september 2019 in één exemplaar drukken bij CreateMyBooks. Ik wilde een hard cover boek omdat ik ervan uitging dat veel mensen het vooral zouden kopen als een hebbeding, en dan is een hard cover iets leuker dan een paperback.

Ik had liever een "Imagewrap cover" gehad, maar bij CreateMyBooks was dat enkel mogelijk voor boeken met een beperkt aantal pagina's (ik denk maximaal 224 pagina's). In ieder geval, mijn boek was te dik voor wat CreateMyBooks een "casecover" noemt, dus most ik wel een boek met een "stoffen cover" en een "jasje" nemen. Ik was daar niet zo tevreden over: je kon de kleur van de stof niet kiezen en de flapcover was nogal gevoelig voor scheuren zoals je in de foto ziet.

De tweede proefleesversie van 12 januari 2020 werd een paperback in een handvol exemplaren, ook bij CreateMyBooks.com. Die werd aan een eerste lichting proeflezers bezorgd die er met de hand in noteerden. Die notities verwerkte ik in het uiteindelijke manuscript dat ik als PDF aan een tweede lichting proeflezers aanbood.

Mijn ervaring met CreateMyBooks was niet slecht, maar ook niet optimaal. Voor een eerste versie van "Nijlpaard voor Kerstmis" experimenteerde ik met Blurb.com, en ik vond die service beter, dus maakte ik op 20 maart 2020 een derde proefleesversie van "Gebeten" op één exemplaar bij Blurb.com. Dat had wel wat voeten in de aarde, want bij CreateMyBooks werkt men met standaardformaten, zoals A5; bij Blurb werk men met inches. Ik moest mijn A5-layout omzetten naar 6 x 9 inch. Ik was de enige lezer van dat exemplaar; ik gebruikte het om er de "laatste fouten" uit te halen.

Op 31 maart 2020 liet ik de "finale versie" drukken, die nog eenmaal door mijn vrouw, Ingeborg, werd nagelezen. Raar maar waar: er stond nog een fout in een titel van een hoofdstuk. Ingeborg had ook nog een paar opmerkingen over zinsbouw. De versie van 31 maart werd dus niet de finale versie. Ik maakte een nieuwe versie op 10 april 2020.

Een oproep om voorbestellingen te doen, werd maar lauw onthaald, dus liet ik 50 exemplaren van "Gebeten" drukken en 30 exemplaren van "Nijlpaard voor Kerstmis". Dit zijn ze:

Dozen levering boeken "Gebeten" en "Nijlpaard voor Kerstmis"

Geopende dozen "Gebeten" en "Nijlpaard voor Kerstmis"

30 exemplaren "Nijlpaard voor Kerstmis" en 50 exemplaren "Gebeten"

Sinds vorige vrijdag ben ik facturen beginnen maken voor de mensen die aangaven het boek te willen kopen. Omdat het slechts om een beperkte uitgave gaat, heb ik elk exemplaar van "Gebeten" gehandtekend:

Gehandtekende versie "Gebeten"

Op de laatste pagina heb ik ook met de hand geschreven dat het om een eerste oplage van 50 exemplaren gaat;

Oplage en aantal exemplaren "Gebeten"

Vandaag is de eerste lading boeken op de post gegaan, met name die boeken waarvoor de factuur al betaald is. Er zijn nog 11 exemplaren van "Gebeten" die niet "besproken" zijn, en 13 exemplaren van "Nijlpaard voor Kerstmis". Om break-even te draaien moet ik bijvoorbeeld nog 5 exemplaren van "Gebeten" verkopen en 6 exemplaren van "Nijlpaard voor Kerstmis" (of 9 exemplaren van "Gebeten" en 0 van "Nijlpaard voor Kerstmis").

Ik ga pas een volgende oplage van "Gebeten" laten drukken als daar voldoende interesse voor is. Die "tweede lichting" van kopers, zal dan wel de pech hebben dat er "tweede oplage" in zal staan ;-)

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen