2024-04-14
Waarom wij de rechtszaak tegen Stad Gent inzake het Wijkmobiliteitsplan Dampoort Oud-Gentbrugge steunen

Wij wonen als sinds 1995 in de Adolf Baeyensstraat te Sint-Amandsberg. Het is er zeer rustig wonen. Als wij aan onze voordeur staan, kijken wij naar een huizenblok waarachter de Dendermondsesteenweg ligt. Als wij de stad in gaan, dan doen wij dat meestal met de fiets en staan we op een kwartiertje in het centrum van Gent. Gaan we met de hond wandelen, dan hebben we de Rozenbroeken en het Sint-Baafskouterpark als een soort grote achtertuin. Het is er leuk wonen. Het is er ook veilig wonen, voorlopig toch nog.

Sinds 2018 hebben we, samen met onze jongste zoon, een pand in de Johannes Hartmannlaan, waar we de tafeltenniszaal QLT uitbaten. Volgens Google Maps is de afstand tussen 'wonen' en 'werken' 500 meter, wat neerkomt op 1 minuut fietsen. Ook met de wagen doe je volgens Google Maps 1 minuut. Het spreekt dus vanzelf dat we voor gewone verplaatsingen nooit met de auto naar QLT gaan. Echter, meermaals per week moet materiaal vervoerd worden dat niet op de fiets kan. Dan is een auto noodzakelijk en is het handig dat we slechts een halve kilometer moeten rijden.

Stad Gent dreigt die afstand nu echter veel langer te maken.

Huidig traject thuis - QLT

Ondanks het feit dat wij de afgelopen 30 jaar nooit te klagen hadden over verkeersoverlast in de buurt, is het volgens Stad Gent GEVAARLIJK om te wonen waar wij wonen. Om ons te 'beschermen' tegen dat GEVAAR heeft Stad Gent het Wijkmobiliteitsplan Dampoort Oud-Gentbrugge uitgedacht.

Dat plan bestaat er onder andere uit de Baeyensstraat op te delen in drie stukken, en in elk van die drie stukken eenrichtingsverkeer in te voeren:

Dat is problematisch voor ons, want QLT ligt in het stukje tussen de Wittemolenstraat en de Jos Verdegemstraat, terwijl ons huis in het stukje tussen de Oscar Colbrandtstraat en Wijmakker ligt.

Voorstel gewijzigde situatie Baeyensstraat

We kunnen dus niet rechtstreeks meer van ons huis naar QLT rijden. In plaats daarvan moeten we met de wagen een heleboel kleine straatjes door, waar nu nauwelijks tot geen verkeer is. Je kan dit traject nameten op Google Maps. De 500 meter rechtstreekse afstand, wordt nu opeens 1.3 kilometer. Het aantal minuten in de wagen stijgt van 1 naar 4.

Traject thuis QLT na invoering eenrichtingsverkeer

Terugkeren is nog een groter probleem. Het was niet zo gemakkelijk om Google Maps te overtuigen een route langs de Land van Waaslaan en Dendermondsesteenweg uit te laten stippelen. Ik weet ook niet goed of we rond de Dampoort zullen moeten of aan de Land van Waaslaan zullen kunnen inslaan naar de Dendermondsesteenweg.

In ieder geval, wordt de terugweg van QLT naar huis die nu 500 meter rijden is, na de gewijzigde verkeerssituatie minstens 2.3 kilometer. Als er geen file is, dan zullen we daar met de auto 8 minuten over doen in plaats van 1 minuut.

Traject thuis QLT na invoering eenrichtingsverkeer

Nu moet iemand mij eens uitleggen hoe dit plan een buurt die wij al 30 jaar als veilig ervaren ten goede komt.

Kortom, de korte, stressloze ritjes van en naar QLT die alles samen maar een paar minuutjes in beslag nemen, dreigen bij de invoering van het wijkmobiliteitsplan niet alleen stressvolle maar ook risicovolle verplaatsingen te worden.

Het traject thuis-QLT is slechts één voorbeeldje van de nefaste impact van de invoering van het wijkmobiliteitsplan voor de Dampoort / Oud-Gentbrugge. Als wij gaan winkelen, dan gaan wij vaak via de Victor Braeckmanlaan richting Oostakker. Voor die winkels geldt hetzelfde probleem als voor QLT. Ook om die te bereiken, wordt ons traject plots veel langer dan nodig door de invoering van eenrichtingsverkeertjes in de Adolf Baeyensstraat.

Ik gebruik vaak Hanlons scheermes: "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity."

Ik denk niet dat de bedenkers van het wijkmobiliteitsplan van kwade wil zijn. Ik denk oprecht dat ze de intentie hadden om de buurt veiliger te maken. Helaas zal het voorgestelde plan net het omgekeerde bewerkstelligen. De complexe wirwar van enkele richtingen zal er misschien voor zorgen dat er minder 'wijkvreemd' verkeer in de buurt verzeild geraakt (als dat al een probleem was), maar zal daarnaast ook veel stress, frustratie en onveiligheid veroorzaken voor de mensen die er al 30 jaar wonen (dat wordt zeker een probleem). De impact van het woon-werkverkeer tussen ons huis en onze zaak waarbij 500 meter plots 3.6 kilometer wordt, is slecht een fractie van de absurde situaties waar veel meer bewoners uit de buurt mee geconfronteerd zullen worden eens ze beseffen wat de gewijzigde verkeerssituatie voor hen betekent.

Misschien moet Stad Gent zich de vraag stellen of dit het wel waard is.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen