2022-04-28
Handleiding bij het invullen van de burgerbevraging

Soms is het voldoende een vraag te stellen om ze te beantwoorden. Het gebeurt me meer dan eens dat het denkwerk dat nodig is om een probleem als een vraag te formuleren, voldoende is om de oplossing te vinden. Als ik de vragenlijst "Een land voor de toekomst" van de overheid bekijk, dan verwondert het me dat de regering het nog nodig vond de burger te bevragen. Voor wie daar niet van overtuigd is, heb ik eens alle 29 vragen in een overzichtje gegoten.

Als je de vragen één voor één bekijkt, dan is het misschien niet zo duidelijk. Ik kan begrijpen dat bij veel mensen na een paar vragen de moed in de schoenen zinkt. Ons land is zo'n puzzel geworden dat de vragen onoplosbaar zijn als je uitgaat van een status quo of een eengemaakt BelgiĆ«. Antwoord je A op vraag X en B op vraag Y, dan merk je dat A en B tegenstrijdig zijn, en ben je terug bij af. Tot je een stap achteruit zet en een oplossing vindt waardoor je een heleboel vragen ineens kunt beantwoorden.

Ziehier een kleine handleiding om zonder veel tijdverlies meer dan de helft van de uitdagingen aan te pakken:

Ik heb het eens getest. Je hebt maximaal 2 minuten nodig om elk van deze 7 stappen uit te voeren. Dat betekent dat je in minder dan een kwartier maar liefst 15 van de 29 vragen kunt beantwoorden. Aangezien je als burger niet op alle vragen een antwoord hoeft te geven, kan je ervoor kiezen hier op te houden. Als je nog wat extra tijd hebt, dan kan je die besteden aan het beantwoorden van de 14 resterende vragen.

Het excuus "Die vragenlijst is veel te lang; ik heb daar geen tijd voor" gaat dus niet op. Je kan de cruciale vraag over de structuur van het land op zo'n manier beantwoorden dat de antwoorden op de helft van de andere vragen er zo goed als naadloos uit voortvloeien.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen