2023-07-24
Kortverhalen: mijn inventaris

Aan het begin van de vakantie nam ik me voor om dit jaar weer hoog te scoren in een aantal verhalenwedstrijden. Ondertussen heb ik al een long-list nominatie op zak voor de bundel met thrillerverhalen met als titel 'Verraad' van Uitgeverij LetterRijn en kreeg ik het bericht van de organisatoren van de Thé Tjong-Khing schrijfwedstrijd dat mijn inzending tot de 'grote kanshebbers' behoort. Ik neem aan dat dit ook een soort nominatie is; meer daarover volgende week.

Het opnieuw oppikken van de pen gebeurde voornamelijk figuurlijk. Ik heb wel een notitieboek waarin ik ideeën ontwikkel, maar het schrijven zelf gebeurt voornamelijk op de computer. Dat heeft voordelen, zoals minder schrap- en herschrijfwerk, maar ook nadelen. De verhalen die ik over de jaren heen schreef, zijn verspreid over verschillende computers, in verschillende folders, en vaak bestaan er meerdere versies van eenzelfde verhaal, waarbij de datum van het bestand niet altijd bruikbaar is om de meest recente (of de beste) versie terug te vinden.

Vandaar dat ik aan een nieuw projectje ben begonnen: ik ben een inventaris aan het maken van alle verhalen die ik ooit schreef. Het is te zeggen: van de verhalen die ik terugvind en die mogelijk de moeite waard zijn te bewaren. Ik vond tot nu toe iets meer dan honderd verhalen. Het zijn er meer, maar een aantal verhalen verdienen geen plaatsje in de lijst. Er zijn ook een aantal verhalen waarvan ik zeker ben dat ik ze geschreven heb, maar die ik nergens meer terugvind. Dit is een screen shot van (een deel van) de spreadsheet:

Spreadsheet met kortverhalen

In de Copyright-kolom staat in welk jaar ik het verhaal schreef. Dit jaar schreef ik al 16 verhalen. Dat is een pak minder dan topjaar 2019: toen schreef ik er maar liefst 64. Ik had dat jaar voor mezelf één en slechts één goed voornemen gemaakt. Ik zou dat jaar minstens één schrijfwedstrijd winnen. Uiteindelijk won ik er drie, maar om dat doel te bereiken moest ik natuurlijk veel verhalen schrijven. Een aantal van die verhalen zijn barslecht; andere waren blijkbaar zeer goed —anders had ik er geen prijs mee gewonnen.

In 2020 en 2021 schreef ik vier boeken die niet meegeteld zijn. Een van die boeken was een verhalenbundel met Engelstalige verhalen. Ook die staan niet in het overzicht, terwijl het toch over een substantieel aantal gaat. Dit jaar alleen al deed ik al vijf keer mee aan de Furious Fiction uitdaging, en dat zijn dus ook vijf verhalen die niet meegerekend worden.

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2013 2008 2005 2004 2003 1993
16 6 8 7 64 1 1 3 1 1 2 2

Voor de Genre-kolom heb ik zes opties voorzien:

literaire fictie 47
non-fictie 8
sciencefiction 17
fantasy 22
horror 9
thriller 9

Die opsplitsing in genres is nogal kunstmatig. Soms is de grens tussen horror en fantasy nogal dun. In de grootste categorie, literaire fictie, zitten nogal wat verhalen die je magisch realisme zou kunnen noemen. Ik was verrast te zien dat ik meer fantasy geschreven had dan sciencefiction, omdat ik als lezer eerder sciencefiction verkies.

De kolom Word Count spreekt voor zichzelf. Aangezien ik mijn boeken niet in beschouwing neem, zijn alle verhalen korter dan 10.000 woorden.

Tot 500 31 71
500 tot 1.000 28
1.000 tot 1.500 12
1.500 tot 2.000 5 36
2.000 tot 2.500 3
2.500 tot 3.000 22
3.000 tot 5.000 6
5.000 tot 10.000 5 5
meer dan 10.000 0

Dat er zoveel verhaaltjes zijn die minder dan 500 woorden tellen, heeft te maken met mijn deelnames aan de 'wekelijkse schrijfopdracht' van Schrijvenonline in 2019. Voor die opdrachten moest je het verhaal meestal beperken tot een 300-tal woorden. Een inzending voor een wedstrijd van Godijn Publishing moet dan weer tussen de 2.500 en 3.000 woorden tellen. Dat verklaart meteen waarom ik ook veel verhalen van die lengte heb.

De Page Count is artificieel bekomen en klopt waarschijnlijk niet exact. Ik heb redelijk arbitrair een opmaak en een paginaformaat gekozen; die opmaak pas ik nu op alle verhalen in mijn inventaris toe. Dat leek me de beste manier om de lengtes van de verschillende verhalen met elkaar te vergelijken met het oog op publicatie in een papieren boek.

Voor de Status-kolom heb ik vier mogelijke toestanden:

geïmporteerd 62
opmaak OK 45
geredigeerd 0
afgewerkt 5

Geïmporteerd betekent dat ik het verhaal in de inventaris heb opgenomen. Door op de link in de Titel-kolom te klikken, kan je het verhaal openen. Na de import lees ik elk verhaal na en pas ik de gekozen stijl en paginagrootte toe; als dat gebeurd is, dan zet ik de status op Opmaak OK. De status gaat pas naar Geredigeerd als ook iemand anders het verhaal gelezen heeft. Mijn lezer is momenteel Finn Audenaert, die ondertussen ook bezig is met het samenstellen van de bundel 'Bang voor spoken?' waarvoor ik drie zeer korte verhaaltjes leverde (832, 569 en 357 woorden). Pas wanneer ik de opmerkingen van Finn verwerkt heb, verander ik de status naar Afgewerkt.

Zowel Finn als ik kunnen een score geven van 1 tot 5 sterren. Voorlopig is dit de stand:

Scores BL FA
? 61 107
***** 6 1
**** 10 2
*** 21 2
** 9 0
* 5 0

Ik moet nog 61 verhalen quoteren, maar je ziet al een soort Gausscurve ontstaan in de waarden, waarbij ik aan een groot aantal van mijn verhalen maar een middelmatige score geef, en ongeveer even veel verhalen zeer goed vind als zeer slecht.

De Bundel-kolom geeft aan in welke eBoek-bundel het verhaal is opgenomen, maar aangezien momenteel nog geen enkele bundel is verkocht (en aangezien ik ondertussen al wat kleine wijzigingen aanbracht aan een paar gebundelde verhalen) zou het kunnen dat ik dat initiatief stopzet. Van mijn businessboek 'Entreprenerd' zijn heel veel eBoek-exemplaren verkocht, maar ik heb de indruk dat het publiek voor kortverhalen een papieren boek verkiest. Of het zou natuurlijk ook kunnen dat het publiek mijn verhalen niet lust. Dat wordt dan tegengesproken in de Opmerking-kolom, waaruit blijkt dat redelijk wat van mijn verhalen een nominatie of publicatie wonnen.

En zo kom ik terug bij wat ik in de eerste paragraaf van deze blogpost schreef: misschien moet ik gewoon weer een aantal wedstrijden winnen om te bewijzen dat ik wel degelijk goed kan schrijven.

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen