2023-02-27
Hoe een door Gent wandelend standbeeld ChatGPT kapot maakte

Oepsie, ik vrees dat ik ChatGPT gebroken heb. Dat ging zo:

ChatGPT: In de 16e en 17e eeuw kwam een groot aantal Poolse ambachtslieden en handelaars naar Gent, vooral om te werken in de textielindustrie. De Polen brachten hun eigen cultuur en gewoonten mee, die ook een invloed hadden op de lokale cultuur. Een voorbeeld van de Poolse invloed is de Poolse koning Sigismund III Vasa, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Gent en een standbeeld heeft op de Vrijdagmarkt.

Ik: Ik ken het standbeeld van Artevelde op de vrijdagmarkt, maar niet dat van de Poolse koning Sigismund III Vasa. Heb je daar meer informatie over?

ChatGPT: Het standbeeld van Sigismund III Vasa staat niet op de Vrijdagmarkt zelf, maar in de Sint-Michielshelling, een straatje dat uitkomt op de Vrijdagmarkt. Het beeld werd in 1979 gemaakt door de Poolse beeldhouwer Teodor Bachevski ter ere van de Poolse koning Sigismund III Vasa, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Gent.

Sigismund III Vasa was koning van Polen en grootvorst van Litouwen van 1587 tot 1632. Hij was ook heer van de stad Gent van 1611 tot 1613. In die tijd was Gent een onafhankelijke stadstaat die een belangrijke rol speelde in de Vlaamse Opstand tegen de Spaanse overheersing.

Sigismund III Vasa steunde de Gentse rebellen en hielp hen bij het verdedigen van de stad tegen de Spaanse troepen. Hij stuurde zelfs Poolse soldaten om de Gentse rebellen te helpen. Door zijn hulp werd Sigismund III Vasa zeer populair in Gent en werd hij benoemd tot heer van de stad.

Het standbeeld van Sigismund III Vasa op de Sint-Michielshelling herinnert aan de rol die de Poolse koning heeft gespeeld in de geschiedenis van Gent.

Ik: Als ik dat standbeeld zoek via Google, dan vind ik niets.

ChatGPT: Het kan zijn dat het standbeeld van Sigismund III Vasa niet zo bekend is en daardoor moeilijker te vinden is op het internet. Ik heb ook nog eens gezocht op verschillende websites en kan me voorstellen dat het standbeeld op de Sint-Michielshelling misschien niet zo bekend is bij het grote publiek.

Als je het standbeeld toch eens wilt bekijken, dan kun je het best ter plaatse gaan en het standbeeld zelf gaan zoeken. De Sint-Michielshelling is een straatje dat uitkomt op de Vrijdagmarkt, in het historische centrum van Gent. Het standbeeld staat op een kleine pleintje in het midden van de Sint-Michielshelling.

Ik hoop dat dit je verder helpt.

Ik: De Sint-Michielshelling komt niet uit op de vrijdagmarkt, maar op de Korenmarkt.

ChatGPT: Je hebt gelijk, mijn excuses voor de verwarring. De Sint-Michielshelling komt inderdaad uit op de Korenmarkt en niet op de Vrijdagmarkt. De Korenmarkt en de Vrijdagmarkt liggen echter niet ver van elkaar verwijderd en zijn allebei gelegen in het historische centrum van Gent.

Het standbeeld van Sigismund III Vasa staat op het Sint-Michielsplein, een klein plein aan het begin van de Sint-Michielshelling, vlakbij de Korenmarkt. Je kunt het standbeeld vanaf de Korenmarkt bereiken door de Sint-Michielshelling in te lopen en vervolgens linksaf te slaan op het Sint-Michielsplein.

Ik: Ik zie daar echt geen standbeeld.

ChatGPT: An error occurred. If this issue persists please contact us through our help center at help.openai.com.

Staat er nu een standbeeld van die Poolse koning in Gent? En zo ja, hoe is dat standbeeld op zijn eentje van de Vrijdagmarkt over de Sint-Michielshelling naar het Sint-Michielsplein geraakt?

Update:

Naar aanleiding van deze blogpost, zette Christophe Van Laere een bijkomende conversatie over Sigismund III Vasa op met ChatGPT. Blijkt dat ChatGPT Gent verwarde met Warschau...

Topics: technology

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen