2023-12-26
Dit was 2023 voor mij

De laatste week van het jaar is het ideale moment om eens terug te kijken. Ik heb mijn agenda, mijn foto's, mijn Letterboxd Diary en mijn Goodreads' Year in Books eens overlopen, en alhoewel het jaar nog niet helemaal te einde is, was dit het resultaat:

Januari 2023

Toespraak in het auditorium van het Wintercircus

February 2023

Cast & Crew Zeevonk op het podium tijdens de Berlinale

Maart

Start heraanleg tuin

April

Florida Everglades Alligator

Mei

FTI Express

Juni

Voortuin

Juli

Tekening Thé Tjong-Khing

Augustus

Los Gatos Theater

September

Affiche Fast 50 Deloitte

Oktober

Genomineerden Bronzen Uil 2023

November

Voortuin

December

Huiskamerbijeenkomst

Business

Ik was dit jaar te gast in drie podcasts (Software Captains, de Kortste Ondernemers Podcast en Coffee + Software). Ik gaf één gastcollege (Solvay Brussels School, Business & Economics) en ik leverde één bijdrage voor een businessboek (Brieven aan startende ondernemers). Tot mijn spijt werd ik voor geen enkel event gevraagd als spreker.

Ik vind dit persoonlijk nogal mager, dus zijn dit mijn plannen om volgend jaar beter te doen:

Ik dacht met mijn boek Entreprenerd het technologische hoofdstuk van mijn leven afgesloten te hebben, maar na een ontmoeting met een paar vroegere leden van de Raad van Bestuur van iText in september, begon het weer te kriebelen. Ik hoop dat een rol als mentor / adviseur me zal liggen.

Mijn leesjaar

Ik heb in totaal 75 boeken gelezen, waarvan 13 in hardcoverversie, 37 paperbacks, 4 eBooks, 20 manga's en 1 in een andere vorm (een kopie van een boek dat niet meer verkrijgbaar is). Volgens Goodreads zijn dat in totaal 21.437 pagina's.

Ik weet niet wat 2024 zal brengen. Vorig jaar had ik mijn leesdoel op 30 boeken gezet, maar ik heb dat doel verschillende keren moeten verhogen. Ik denk dat ik dit jaar het streefdoel op 50 boeken zal zetten. Dat moet haalbaar zijn.

Mijn schrijfjaar

Dit jaar zetelde ik in twee jury's van literaire wedstrijden (de Gorcumse Literatuurprijs en de Bronzen Uil). Ik won zelf één schrijfwedstrijd (Thé Tjong-Khing); daarnaast behaalde ik zes longlistnominaties (vijf in het Engels; één in het Nederlands) en één shortlistnominatie (in het Engels). Drie van mijn teksten verschenen in een boek: twee in Meer dan menselijk; één in Brieven aan startende ondernemers. Voorlopig verschenen vier van mijn verhalen op een site die niet de mijne is; een vijfde zal normaal gezien nog voor het einde van het jaar gepubliceerd worden (allemaal op Out of this World).

Zeker in vergelijking met 2019 is dit geen resultaat waar ik fier op kan zijn. 2024 moet beter worden, en daar is ondertussen al een goede basis voor gelegd.

Ondanks deze 'grootse' plannen zie ik 2024 als een overgangsjaar. Het is mijn bedoeling mezelf klaar te stomen om in 2025 een kortverhalenbundel in het genre 'speculatieve fictie' uit te geven bij Poespa Producties.

Mijn filmjaar

Ik zag dit jaar in totaal 217 langspeelfilms, waarvan 77 in de bioscoop, 54 op televisie (of VRT Max, VTM Go, Go Play), 47 op Netflix, 22 op het vliegtuig, 15 op een ander online platform en 2 op DVD. Van die 77 films die ik in de bioscoop zag, waren er 7 op het filmfestival van Oostende, 8 op het filmfestival van Berlijn en 53 op het filmfestival van Gent.

Wat waren voor mij de beste films van 2023? Ik zal beginnen met de drie beste films van eigen bodem.

De beste Belgische film was voor mij Amal. In Vlaanderen vond ik Wil en J'aime la vie top, maar uiteraard mag Zeevonk (Sea Sparkle) niet in mijn Vlaamse top 3 ontbreken. De film won de ene prijs na de andere:

Wat een eer om als Executive Producer op de credits van zo'n film te mogen staan.

Er zijn plannen voor een nieuwe langspeler waarvan ik mogelijk als Executive Producer word, maar de finale beslissing over die film is nog niet gevallen. Ondertussen werk ik verder aan het scenario van een kortfilm met als voorlopige werktitel Smart Money. Ik schreef dit jaar al verschillende versies van dit scenario naar aanleiding van de serie rond mijn boek Entreprenerd waar slechts één productiehuis interesse in toonde. Of die kortfilm er zal komen, hangt van heel veel factoren af, maar het is de ideale manier om mijn eerste stapjes te zetten in het scenarioschrijven.

Maar terug naar films in 2023, meer bepaald een overzichtje van internationale films:

Ik kan ook al voorspellen dat All of Us Strangers volgend jaar op veel lijstjes met 'beste films van 2024' zal verschijnen. Voor mij staat die hoog genoteerd in mijn top 10 van 2023.

Elk jaar zijn er films die in lijstjes van beste films van 2023 opduiken die ontbreken in mijn persoonlijk overzicht omdat ik ze al in 2022. Dat is het geval met mijn absolute nummer 1 van 2022, Aftersun (gezien op het filmfestival van Cannes), maar ook met de film die onlangs tot 'beste Belgische film van het jaar' werd verkozen: (Love According to) Dalva (ook gezien in Cannes). Tot slot behoren ook The Quiet Girl (gezien op het filmfestival van Gent) en The Fabelmans (gezien in Californië) tot dat lijstje.

Films die ontbreken omdat ik ze gemist heb (en waar ik dus niets over kan zeggen), zijn Asteroid City en Het smelt (maar het boek, dat ik nog altijd niet gelezen heb, ligt wel redelijk bovenaan op mijn leesstapel).

Samengevat

2023 was geen 'grand cru' jaar. Daarvoor viel ik iets te weinig in de prijzen, al moet ik toegeven dat de prijs die ik kreeg als winnaar van de Thé Tjong-Khing schrijfwedstrijd (met name een originele tekening van de beroemde illustrator) het mooiste geschenk is dat ik ooit in won met een verhaal. Het is frustrerend te moeten vaststellen dat ik op geen enkel tech- of businessevent gevraagd werd als spreker, al waren mijn drie optredens in podcasts wel leuk. Ik heb ook een pak minder films in de bioscoop gezien: 77 dit jaar, in vergelijking met 122 in 2022. Daar is een reden voor waar ik niet publiekelijk over zal uitweiden, maar met het bezoekje aan de Berlinale heb ik na Cannes vorig jaar opnieuw een groot filmfestival van mijn bucket list kunnen schrappen. Ook het succes van Zeevonk op filmfestivals overal ter wereld deed deugd.

Ik heb in 2023 vooral fundamenten gelegd en ik denk dat ook 2024 een overgangsjaar wordt, om in 2025 minstens met een boek uit te pakken. Tegen 2025 zou ook duidelijk moeten worden in hoeverre ik nog zin heb om actief te zijn in de tech-business, zij het in een andere functie dan de rol die ik bij iText had.

We zullen zien...

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen