2023-02-03
TENT wordt uitbater van het Wintercircus

De onderhandelingen rond de exploitatie van het Wintercircus zijn succesvol afgerond. Het gebouw wordt voor 75 jaar in erfpacht gegeven aan, een consortium van Gentse organisaties en ondernemers rond ondernemersorganisatie VOKA die zich verenigd hebben tot TENT (Together for Entrepreneurship, Networking and Technology). Zij staan verder in voor de inrichting, de invulling, het beheer en de uitbating. TENT wil er een technologietempel van maken en streeft er naar om het gebouw in maart 2024 te openen.

De voorbije jaren renoveerde stadsontwikkelingsbedrijf sogent het Wintercircus tot een prachtige plek met ruimte voor kantoren, horeca, retail en met een gloednieuwe rockzaal. Sogent ging op zoek naar een geschikte uitbater voor het gebouw en lanceerde hiervoor een marktoproep. Na een intense onderhandelingsperiode is nu beslist dat TENT de sleutel in handen krijgt.

De komende maanden wordt een nieuwe vennootschap opgericht om het Wintercircus samen in te vullen, te beheren en uit te baten. Naast het consortium wordt ook de stad Gent, via sogent, aandeelhouder van TENT. Daarna gaat de laatste fase in waarbij de kantoren, horeca- en retailruimtes verder afgewerkt en ingericht worden. TENT verwacht na de zomer 2023 met de afwerking en inrichting van start te gaan.

Met de aanstelling van TENT krijgen we niet één maar een echt collectief aan sterke instellingen en bedrijven die zich over het Wintercircus ontfermen. Het was een lang proces maar samen met veel Gentenaars kan ik niet wachten om te zien wat ze met het gebouw van plan zijn. Ik kijk vooral uit naar de ingebruikname van de splinternieuwe en unieke pop- en rockzaal.” Sami Souguir, voorzitter sogent en schepen van stadsontwikkeling. (Schepen van cultuur Sami Souguir)

Vanaf 2024 wordt het Wintercircus dé nieuwe hotspot van Gent. Het volledige gebouw beslaat 13.000 m2 en leent zich perfect tot een gevarieerde invulling. Zo is er een concertzaal voor 500 personen, kantoorruimte voor tech start-up en scale-up bedrijven en plaats voor horeca en winkels. Uitbater TENT zal zorgen voor een levendige invulling waar de techcommunity zich thuisvoelt.

Onze Gentse technologiebedrijven zijn wereldtop, maar blijven nog te vaak onder de radar. Het Wintercircus zal daar verandering in brengen en Gent nog meer op de kaart zetten als technologiehoofdstad. Het wordt het uitstalraam van onze techscene en dat te midden onze stad. Een architecturale parel waar iedereen zich kan vergapen aan de technologie van de toekomst, maar ook een plek waar ondernemers elkaar zullen ontmoeten en inspireren. (schepen van economie Sofie Bracke)

Met de blik op 2098, het jaar waarin de erfpacht afloopt, werkte het TENT-consortium een visie uit op de toekomst van Gent als tech hub met het Wintercircus als epicentrum. De relatie tussen mens en technologie wordt centraal gezet. Dit uitdagende thema moet het project van TENT maatschappelijk relevant houden in de komende decennia.

Het Wintercircus is de meest tastbare spiegeling van de toekomstvisie die we nu (begin van deze 21e eeuw) hebben. Dat innovatie en technologie mensen vooruit zal helpen, welvaart zal creëren. Het geloof dat ondernemingen en kennisinstellingen hierin het voortouw zullen nemen, om van de wereld een betere plek te maken.

TENT is een initiatief van Voka Oost-Vlaanderen, UGent, KULeuven, IMEC, Internationale Jaarbeurs Vlaanderen en 18 ondernemers: Piet Maes, Peter Hinssen, Koen De Clercq, Alain De Taeye, Griet Nuytinck, Jeroen Lemaire, Nele Van Damme, Koenraad Belsack, Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere, Lorenz Bogaert, Matthias Geeroms, Jonas Dhaenens, Jan Hollez, Jeroen De Wit, Jean-Marie De Buck, Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert.

Gent beschikt vandaag nog niet over een plaats waar start-ups, scale-ups, researchers, creatievelingen, ontwikkelaars, beginnende en student-ondernemers elkaar ontmoeten. Waar burgers in contact komen met de technologie van de toekomst. Waar internationale spelers ontdekken wat Gent te bieden heeft op dit vlak.

Toen stad Gent een opdracht uitschreef in 2019 om van het Wintercircus dé plek te maken waar Gent, haar kennisinstellingen en haar ondernemingen, zich aan de wereld toont als technologische hoofdstad, bracht dit een unieke groep mensen samen die veel aan het ecosysteem in Gent te danken hebben en dit in de toekomst willen verankeren, uitbreiden, nog ambitieuzer maken.

De initiatiefnemers van TENT willen met dit project vooral iets teruggeven aan deze stad waarin bedrijven en kennisinstellingen succesvol kunnen groeien. Voor ons is TENT geslaagd als we meerwaarde kunnen creëren voor Gent – voor zijn bewoners, economie en werkgelegenheid. (Hilde Schuddinck, VOKA)

Doorheen een uitgebreid proces van overleg met SOGent en stad Gent werd de band binnen de aandeelhoudersgroep steeds sterker, de overtuiging groeide dat dit een uniek project is waar we voluit voor gaan en we zoveel mogelijk mensen bij willen betrekken. TENT wil in het iconische Wintercircus de eigen bruisende community lokaal en internationaal op de kaart zetten, met een focus op technologie, gezondheidstoepassingen en raakvlakken met kunst en creativiteit.

Het gebouw zal onderdak bieden aan werkplekken en co-creatieruimtes, vergaderzalen, een auditorium, een concertzaal voor 500 personen, een brasserie, restaurant, terrasbar en tot slot een centraal en publiek overdekt binnenplein van 1000 m² voor evenementen.

Gezien de centrale ligging, de missie en de spectaculaire setting zijn we ervan overtuigd dat het Wintercircus in geen tijd een nieuwe ontmoetingsplaats wordt met grote internationale uitstraling. (Jeroen Lemaire, TENT)

Momenteel worden de laatste aandeelhouders van het consortium aan boord gehaald. In een volgende fase gaat het TENT-consortium op zoek naar horeca- en retailpartners, structurele partners en sponsors en tot slot gebruikers van de werkplekken en co-creatieruimtes. In september 2023 zullen we de concrete invulling en het team dat de dagelijkse leiding zal nemen voorstellen.

Met het openingsfestival van FTI (Flanders Technology & Innovation) zullen we op 15 maart 2024 terug aanknopen bij de grote traditie die Gent heeft als bakermat van “Flanders Technology International”, het tweejaarlijkse technologiefestival dat Vlaanderen en Gent op de wereldkaart zette in de jaren 80 en 90 van vorige eeuw. Het grootschalige evenement zal gaan over de impact van technologische innovaties op onze gezondheid.

Intussen zal in het najaar 2023 de rockzaal/ muziekclub van onze partner VIERNULVIER/Democrazy van start gaan.

Gent is een muziekstad, maar mist een plek die qua infrastructuur, uitrusting en uitstraling uitgebouwd is als een echte muziekclub. Niettemin is Gent door Unesco erkend als creative city of music, studeren in de stad jaarlijks topmuzikanten, producers en componisten af, en tellen we bijna 2500 profielen die actief zijn in de muzieksector.

Democrazy en Kunstencentrum VIERNULVIER nemen samen de exploitatie in handen van de nieuwe muziekzaal in het Wintercircus. Verwacht je vanaf het najaar 2023 aan een programma met concerten en nightlife events van Gentse, Vlaamse en internationale muzikanten en kunstenaars. Dit programma maken Democrazy en VIERNULVIER in samenwerking met tal van andere organisatoren. 

De verwachtingen van een publiek zijn niet te vergelijken met die van tien jaar terug. Vlaanderen krijgt er niet elk jaar een nieuwe concertzaal bij. Nu we die kans hebben, willen we die, in lijn met het DNA van het Wintercircus, uitrusten met de nieuwste technologie op vlak van geluid en beeld. Het feit dat de zaal rond is, is daarvoor een unieke troef. (Franky Devos, algemeen coördinator VIERNULVIER)

Nieuwe technologie vindt ook pas toegang tot de markt als er goed onderlegde muzikanten, technici en producers zijn. Democrazy en VIERNULVIER werken samen met partners uit het hoger kunstonderwijs om talent nieuwe projecten te laten creëren voor deze technologisch  unieke zaal. We streven ook naar samenwerking met developers en ondernemers die elders in het Wintercircus aan het werk zijn. Dit onderzoek is nog aan de gang. Van zodra dit afgerond is, wordt dit in een aparte persconferentie voorgesteld. 

Democrazy rondt hiermee de zoektocht naar een vaste stek af. Na jaren van rondreizen in de stad wordt het Wintercircus de plek waar we een groot deel van ons programma kunnen realiseren. Naast het Wintercircus blijven we in samenwerking organiseren met onze meest nabije partners en blijven we betrokken bij stadsbrede initiatieven. (Eric Smout, coördinator Democrazy)

Topics: business

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen