2019-12-28
Drie verhaaltjes

Het is nogal rustig op schrijvenonline.org momenteel. Zelf ben ik nog aan het bezinnen over mijn goede voornemen voor 2020. Een schrijfwedstrijd winnen is geen must meer nadat ik er in 2019 drie won. Een tweede verhalenbundel met als titel "Stamboom" zit al in de pijplijn. Ik heb al vierentwintig verhalen, goed voor 102 pagina's.

Misschien moet ik eens aan een langer werk beginnen denken. Voor mijn inzending voor de Heroes Dutch Comic Con wedstrijd, moest ik constant op de rem staan om onder het maximaal aantal woorden te blijven. Uiteindelijk heb ik nog bijna duizend woorden moeten schrappen om onder de tweeduizend te geraken. Daardoor leest het verhaal meer als een samenvatting van een boek dan als een verhaal. Ik heb dat ook met een paar andere verhalen waar volgens mij meer in zit. Van "Spiegelpunt", het verhaal dat genomineerd werd voor de Fantasy/SciFi Award die op 7 maart in Arnhem wordt uitgereikt, zou ik een filmscenario kunnen maken. Het kan ook een goed idee zijn een paar verhalen naar het Engels te vertalen. Door deelnames aan de vroegere Sweekwedstrijden en de maandelijkse Furious Fictionwedstrijden, heb ik al een bundeltje van 24 pagina's met twaalf zeer korte verhaaltjes. Als ik daar nog een aantal langere verhalen aan toe zou voegen, heb ik misschien iets dat ik internationaal kan publiceren.

Misschien doe ik het gewoonweg allemaal. In afwachting daarvan zijn hier de laatste inzendingen voor de Wekelijkse Schrijfopdracht van dit jaar. Het eerste verhaal publiceerde ik al op wil-low.com. Het tweede en het derde, tja, die zullen wel nooit een bundel halen.

11 DECEMBER

Opdracht: Kerstavond met de familie

Schrijf een verhaal over een familie die samenkomt op kerstavond. Eén van de familieleden heeft een nieuwtje dat niet bij alle familieleden even goed valt. Gebruik maximaal 500 woorden.

Inzending: Een modern kerstverhaal

‘Karel, Beth is daar, doe jij even voor haar open?’
Karel kwam met tegenzin uit zijn fauteuil. Er stond hem weer een stressvolle avond te wachten. Met kerstavond liet zijn vrouw Nora al haar zorgvuldig opgespaarde moederlijke gevoelens de vrije loop.

‘Dag Karel,’ zei de man aan de deur, ‘Lang geleden, niet?’
Karel was sprakeloos, alsof hij net was begroet door een geest uit het verleden. Daar stond zijn vroegere businesspartner Jacob. Karel had de traditie van Sanders & Zoon verdergezet door de leiding over de zaak aan zijn zoon over te dragen. Daarop was Jacob misnoegd opgestapt om zijn eigen begrafenisonderneming te beginnen. Dat had Karel flink wat klanten gekost.
‘Dag paps,’ zei Beth die plots vanachter Jacob tevoorschijn sprong, ‘Mag ik je voorstellen aan mijn nieuwe vriend?’
Karel wilde iets zeggen, maar het geluid dat hij voortbracht, hield het midden tussen een zucht en een kreun. Zijn dochter, verkering met een concurrent die bovendien oud genoeg was om haar vader te zijn? Die gedachte was te pervers voor woorden.
‘Ah, daar is de vrouw des huizes,’ doorbrak Jacob het gênante moment en hij overhandigde Nora een enorme ruiker bloemen.
‘O wat enig, Jacob,’ zei Nora, ‘Ik zet die vlug even in een vaas. Volg mij maar.’
Karel raakte zijn dochter aan bij haar schouder zodat ze even in de hal bleef staan.
‘Ik dacht dat jij lesbisch was?’ zei hij tussen zijn tanden.
‘Ik ben bi, paps,’ antwoordde Beth, ‘Ik hou zowel van mannen als van vrouwen. Ben je niet blij dat ik voor de verandering eens met een man ben?’
Van alle mannen en vrouwen die er op de wereld rondlopen, moest je er net deze uitpikken, dacht Karel. Hij sloot de deur achter zich en schrok toen er aan de buitenkant hard op gebonkt werd.

Hij deed open en hij kon niet naast de geest van de toekomst kijken. Daar stond zijn dochter Marie met een bolle buik.
‘Sinds wanneer ben jij zwanger?’ vroeg hij.
‘Ook goeie avond, papa,’ antwoordde Marie, ‘Had je niet gezien dat ik met Beth mee was?’
Karel had zijn jongste dochter niet meer gezien sinds de zomer. Toen was ze voor zover hij wist nog niet zwanger.
‘Voor je het vraagt: er is geen vader. Ik breng mijn kind in mijn eentje op de wereld.’
Deze kerst wordt steeds gekker, dacht Karel.
‘Wanneer wordt het kind geboren?’ vroeg hij, ‘Toch niet met Kerstmis?’
‘Ik ben uitgerekend voor begin januari,’ zei Marie.
‘Dus je was al zwanger toen je hier de vorige keer was. Waarom heb je toen niets gezegd?’
‘Dat was in augustus, papa,’ antwoordde Marie, ‘Ik droeg een jurkje dat mijn beginnend buikje goed verborgen hield.’
Ze had het goede nieuws meteen aan haar moeder verteld, maar ze negeerde wijselijk de vraag waarom ze niets aan haar vader had gezegd.
‘Kom binnen,’ zei Karel. Hij was te onthutst om door te vragen. Hier moest hij even van bekomen.
Hij zat nog maar net terug in zijn fauteuil of de bel ging.

‘Lottie! Wat doe jij hier?’
Dat kon niet anders dan de geest uit het heden zijn. Hij keek vlug naar haar buik. Oef, die was net zo slank als hij zich herinnerde.
Lottie was de vorige receptioniste van Sanders & Zoon. Ze had vader Sanders een half jaar geleden vergezeld naar een driedaagse conferentie voor begrafenisondernemers. Na een lange avond samen in de bar was ze bij hem in de kamer gesukkeld. Lottie was ongeveer even oud als zijn jongste dochter Marie en Karel wist eigenlijk niet meer goed wat er die avond gebeurd was. In ieder geval diende Lottie kort daarna haar ontslag in.
‘Hey, pa!’ zei Bob die met een piep zijn auto sloot, ‘Je kent Lottie nog van op kantoor? Wij zijn een koppel geworden kort voordat ze de zaak verliet. Het was toen nog heel pril, dus hebben we gewacht om het nieuws wereldkundig te maken.’
Het begon te duizelen voor Karel. Het leek wel alsof er allerhande toeters en bellen afgingen in zijn hoofd.

‘Wakker worden, Karel,’ hoorde hij Nora zeggen.
Zelden was Karel zo blij geweest bij het horen van het schelle geluid van de wekker.
‘Vanavond komen de kinderen, schat,’ zei Nora, ‘Als je wil dat we ze nog af en toe zien, dan zal je een beetje meer tolerantie aan de dag moeten leggen dan vorig jaar. Denk je dat je dat zal lukken?’

18 DECEMBER

Opdracht: Kleine sleutel, grote deur

Charles Dickens schreef in een van zijn verhalen: ‘A very little key will open a very heavy door.’ Bij de meeste schrijvers gaat de fantasie dan al snel op de loop. De verhalen en citaten van Dickens hadden vaak een dubbele laag. En die zou je ook hier kunnen bedenken.
Visualiseer de kleine sleutel en de hele zware deur. Bedenk een personage die de sleutel vasthoudt. Wat gebeurt er? Opent hij de deur wel of niet? Lukt het wel of niet? Zo nee, waarom niet en wat zijn de gevolgen. Zo ja, wat bevindt zich achter de deur en wat zijn daarvan de gevolgen?
Schrijf je verhaal in maximaal 500 woorden en houdt als rode draad een kerstgedachte aan die jij belangrijk vindt. Kerst hoeft zelf niet in het verhaal te zitten. Het kan natuurlijk wel.

Inzending: Het gouden koninkrijk

‘Sheherazade, dit is de avond waarop je sterven moet.’
‘Het zij zo, o edele sultan, maar kent u het verhaal van het gouden koninkrijk?’
‘Nee, dat ken ik niet. Wil je het me vertellen voor je gaat?’

Ooit was er een koninkrijk van goud. Het werd geregeerd door de rijkste koning van de wereld. Helaas, doordat de vermogende vorst meer van perziken hield dan van pruimen, had hij geen opvolger toen hij stierf.
Van heinde en verre kwamen edellieden naar het gouden koninkrijk in de hoop de poort naar de macht te kunnen openen. Met honderden waren ze. Sommigen brachten sleutelbossen vol gouden en zilveren sleutels mee; anderen probeerden hun geluk met bruut geweld en stormrammen. Het mocht niet baten. De massieve deur bleef dicht.
Ibrahim, de sluwe slaaf van de rozenprins van Perzië, bekeek het spektakel met veel interesse. Hij verbroederde met de lakeien van de overleden heer en leerde veel bij over diens zeden en gewoonten.
‘Mijn liefste prins,’ fluisterde hij die avond zijn meester toe in bed, ‘Ik heb de levenswandel van de machtige monarch bestudeerd. Ik ben er zeker van dat er ergens een achterdeurtje moet zijn.’
De prins liet meteen de roede los waar hij mee aan het spelen was.
‘Dat is een interessante gedachte,’ zei de koddige koningszoon, ‘Heb je er enig idee van hoe we dat deurtje kunnen vinden?’
‘Als ik de lakeien van de koning mag geloven,’ zei de slimme slaaf, ‘kunnen we het herkennen aan het sleutelgat.’
‘Het sleutelgat?’ vroeg de prins, ‘Hoezo?’
‘Dat heeft de vorm van een sterretje,’ antwoordde Ibrahim.
‘Kom,’ zei de prins, ‘We gaan op onderzoek uit.’
Hij greep zijn kleren en stak zijn staf in zijn broek. Een ogenblik later liepen ze in het donker rond de wallen van de stad. Aan de achterkant van de stad vonden ze inderdaad een klein deurtje waarlangs je het koninkrijk binnen kon dringen.
‘Nu nog een sleutel vinden die in het sterretje past,’ zei de prins.
‘Daar weet ik wel iets op,’ zei Ibrahim.
De volgende ochtend ontwaakte de gouden stad met de rozenprins als nieuwe koning.
‘Ibrahim,’ zei de prins, gezeten op zijn ivoren troon, ‘Kijk naar mijn prachtig paleis. Het is helemaal in goud opgetrokken en met edelstenen bezet. De fontein op het koningsplein spuit dag en nacht sprankelende wijn. Ik ben rijker dan de rijkste mens ter wereld. Ik maak van jou mijn grootvizier.’
Ibrahim en zijn rozenprins leefden nog lang en gelukkig samen.

‘Wat een verhaal, Sheherazade,’ zei de sultan, ‘Ik zou er alles voor geven om dat gouden koninkrijk te kunnen aanschouwen, al was het maar voor heel even.’
‘Geef me nog een dag te leven, o edele sultan,’ zei Sheherazade, ‘en ik schenk je een glimp van wat de rozenprins beleefde.’
‘Afgesproken!’ zei de sultan.
Daarop draaide Sheherazade zich om zodat ze op haar buik kwam te liggen. Een perfect volle maan verlichtte de kamer. De sultan kon er zijn ogen niet van af houden.
‘Ziet u mijn sterretje?’ vroeg Sheherazade, ‘Weet u wat er net in past?’
De sultan hoefde geen twee keer na te denken; zijn staf deed het denken voor hem.

25 DECEMBER

Opdracht: Vertel een verhaal zonder de verhaalvorm te gebruiken

Verhalen hoeven niet per se verhalen te zijn. Dat klinkt misschien gek, maar daarmee bedoel ik dat er ook verhalen zitten in andere teksten, in plaats van in geschreven verhalen. Denk bijvoorbeeld aan een brief, aan aantekeningen, of aan een advertentie. Een van de meest bekende korte verhalen is een advertentie: 'For sale: baby shoes, never worn'.
Schrijf een tekst die een verhaal vertelt, maar niet in de vorm van een verhaal geschreven is.

Inzending: Advertenties en aankondigingen

Tweedehands Te Koop:

Gevonden voorwerpen:

Entreprenerd

Book cover Entreprenerd
Buy Bruno's book

Gent2030 candidate European Capital of Culture

Wintercircus

Ghent Wintercircus Campus

Blog

More...

Topics

Bol AlgemeenBol Algemeen